Prof. Dr. Selahattin TURAN, Gamze YALÇIN
Okul Yöneticilerinin Yaptığı ve Yapmak İstediği İşler ile İş Doyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Özet
|
Tam Metin
Bu araştırmanın amacı; Eskişehir ilinde görev yapan ilköğretim okul yöneticilerinin, görevlerinin ne olduğu ve ne olması gerektiği konusundaki görüşlerini belirlemek, bu görevleri nasıl yaptıkları ya da yaptırdıkları hakkında görüşlerini almak, okul yöneticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler ile iş doyumu bileşenlerinden etkileşim, işin doğası, kurumun hedeflerinde açıklık ve prosedür arasındaki ilişkiyi; okul yöneticilerinin öğretmen, öğrenci, diğer çalışanlar ve çevresiyle nasıl bir etkileşim kurduğu, karşılaştığı sorunlara nasıl çözüm getirdiği konuları arasındaki ilişkinin ne düzeyde olduğunu belirlemektir. Araştırma bulgularına göre, eğitimde hizmet yılı ve yöneticilik yılı bakımından okul yöneticilerinin iş doyumlarında farklılaşmalar tespit edilmiş ve okul yöneticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler arasında anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte yaptıkları ve yapmak istedikleri işlerin alt boyutlarıyla iş doyumunun alt boyutları arasında farklı düzeylerde anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca okul yöneticilerinin işlerini çok çeşitli ve karmaşık bulmaları sebebiyle mevcut durumlarından memnun olmadıkları ve işlerinde iyileştirmelerin yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Okullarda niteliğin arttırılması için okul yöneticilerinin yaptıkları ve yapmak istedikleri işler arasındaki uçurumun ortadan kaldırılması ve okul yöneticilerinin iş doyumları arttırılarak öğrenme ve öğretme süreci ile ilgili işlere yoğunlaşmalarının sağlanması önerilmiştir.
Prof. Dr. Hamit COŞKUN, Uzm. Psk. Ahmet Yasin ŞENYURT
Kişilik ve Yaratıcılık İlişkisini İnceleyen Çalışmaların Kullanılan Ölçme Araçlarına Göre Değerlendirilmesi
Özet
|
Tam Metin
Yaratıcılık kavramına ilişkin önemli sorunlardan biri yaratıcılığı etkileyen kişisel farklılıkların ortaya çıkarılmasıdır. Özellikle yaratıcılık ile kişilik faktörleri arasındaki ilişkiyi anlamaya yönelik birçok araştırma olsa da bu çalışmaların sonuçları tutarsızlık gösterebilmektedir. Bu derlemenin varsayımı yaratıcılık ve kişilik arasındaki ilişkinin yönü ve gücündeki değişkenliğin yaratıcılık ölçümünde kullanılan araçların farklılaşmasından kaynaklandığıdır. Bu çalışmada, alanyazında yaratıcılık ve kişilik arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar, yaratıcılığı değerlendirmek için kullanılan farklı ölçüm araçları temelinde gruplandırılarak ele alınmıştır. Genel olarak, yaratıcılık ile kişilik ilişkisini inceleyen çalışmaların sonuçları, yaratıcılığın alt boyutlarına bağlı olarak dışadönüklük, deneyime açıklık ya da nevrotiklik ile yaratıcılık arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Fakat bu çalışmalarda kullanılan farklı yaratıcılık ölçümleri arasında gözlemlenen düşük korelasyon ve ölçüm aracına bağlı olarak değişen nevrotiklik-yaratıcılık ilişkisi varsayımımızı desteklemektedir. Çalışma sonucunda kişilik-yaratıcılık ilişkisinin iki adım modeli çerçevesinde ele alınmasının gelecek çalışmalar açısından daha geçerli sonuçlar doğuracağı değerlendirilmiştir.
Yrd. Doç. Dr. Yeşim ÖZER ÖZKAN, Arş. Gör. Lütfiye COŞKUN
Okul Öncesi Dönem Çocuklarına Yönelik Dinleme Becerilerini Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi
Özet
|
Tam Metin
Bu çalışmada, okul öncesi dönem çocuklarının dinleme becerilerini değerlendirmek için ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Kilis ili merkezinde bağımsız anaokullarına devam eden okul öncesi dönem çocukları oluşturmuştur. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, çalışma evreninin tamamına ulaşılarak, 240 çocuk üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kapsam ve görünüş geçerliği için uzman görüşüne başvurulmuştur. Yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. Yapılan AFA sonucunda, toplam varyansın %70.07’sini açıklayan, bilişsel ve sosyal olmak üzere, iki faktörden oluşan bir yapı elde edilmiştir. AFA ile önerilen faktör modeli, DFA ile test edilmiştir. DFA sonucu elde edilen uyum indekslerinden RMSEA değeri 0.09 ve CFI değeri ise 0.98 olarak hesaplanmıştır. DFA sonuçları, iki faktörlü yapının yeterli uyuma sahip olduğunu göstermiştir. Geliştirilen ölçeğin iç tutarlılık güvenirliğine ilişkin hesaplanan Cronbach Alfa katsayısı 0.94 olarak elde edilmiştir. Ölçekteki maddelerin ayırt ediciliğini belirlemek amacıyla, madde toplam test korelâsyonu hesaplanmıştır. Madde analizinden elde edilen bulgular, ölçekte yer alan maddelerin tamamının yeterli ayırt edicilik düzeyinde olduğunu göstermiştir. Yapılan analizler sonucunda, “Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Dinleme Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”nin geçerli ve güvenilir olduğu kabul edilmiştir.
Arş. Gör. Çiğdem DEMİR ÇELEBİ, Yrd. Doç. Dr. Osman SEZGİN
Lise Öğrencilerinin Öznel İyi Oluşları ile Ahlâkî Olgunluk Seviyeleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Özet
|
Tam Metin
Bu araştırma, lise öğrencilerinin öznel iyi oluşları ile ahlâkî olgunluk seviyeleri arasındaki ilişkinin ortaya konması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde kurgulanmış olup veriler Üsküdar ilçesinde öğrenim gören lise öğrencilerinden bizzat araştırmacı tarafından toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 17.0 programı ile analiz edilerek tablolar hâlinde sunulmuştur. Analizlerde öznel iyi oluş ve ahlâkî olgunluğun yaş, cinsiyet, okul türü, sınıf seviyesi, öğrencinin hayatının çoğunu geçirdiği yer, annenin eğitim seviyesi, babanın eğitim seviyesi, öğrencinin ailesinin gelir seviyesi, annenin hayatta olma durumu ile babanın hayatta olma durumuna göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği ile öznel iyi oluş ile ahlâkî olgunluk arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı test edilmiştir.
Ünzüle BAŞTÜRK, Yrd. Doç. Dr. Şerife Gonca ZEREN
Okul Müdürlerinin Kullandığı Güdüleme Yöntemleri: Ortaokul Öğretmenlerinin Değerlendirmeleri
Özet
|
Tam Metin
Ülkelerin en önemli yatırımı kaliteli insan gücüdür ve genç nesiller eğitim kurumlarının etkisiyle o ülke için güce dönüşmektedir. Öğretmenler ve yöneticiler birlikte çalışarak okulun faaliyetlerini yürütmektedirler. Yöneticilerin davranışları, öğretmenlerin güdülenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada, ortaokul müdürlerinin kullandıkları güdüleme yöntemlerine yönelik olarak öğretmenlerin değerlendirmeleri araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, 2013-2014 öğretim yılında İstanbul ili Bakırköy ilçesindeki devlet okullarında ve özel okullarda çalışan 550 ortaokul öğretmeni; örneklemini ise 216’sı devlet okulunda ve 99’u da özel okulda çalışan toplam 315 ortaokul öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini belirlemek için basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Okul Müdürlerinin Öğretmenleri Motive Etme Yaklaşımlarını Belirleme Ölçeği (ÖMEY) ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Veriler, t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin algılarına göre ortaokul müdürlerinin güdüleme yaklaşımları ile okul türü arasında anlamlı bir farklılık olduğu; cinsiyet, öğrenim durumu ve kıdem değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı bulunmuştur. Araştırma bulgularından yola çıkılarak, okul yöneticilerinin öğretmenlerin güdülenmeleri ile ilgili çalışmalar yapmaları önerilebilir.