Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi’nin yayın etiği politikası, Yayın Etik Komisyonu (Committee on Publication Ethics, COPE) tarafından geliştirilmiş ve açık erişimde yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. Sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) bu etik sorumluluklara yönelik standartlara uyması büyük önem taşımaktadır.
Yazarların Etik Sorumlulukları
Makalenin, bilimsel, etik ve hukukî yükümlülüklerinden yazar/lar sorumludur.
Makale başka bir dilden alınmış, düzenlenmiş veya çevrilmiş olmamalı ve yurt içinde veya yurt dışında başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere aynı anda başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır.
Yüksek lisans ve doktora tez çalışmalarının yayınlanması için ilgili öğretim üyelerinin onay belgesinin elektronik imza ya da ıslak imzalanarak taranmış pdf formunun, makalenin siteye yüklenmesiyle eş zamanlı olarak e-posta yoluyla info@kalemacademy.com adresine gönderilmesi gerekir.
Makale bilimsel bir toplantıda (sempozyum, panel …) sunulmuş bir çalışmadan ya da tezden üretilmişse, ilk gönderim sürecinde açıkça belirtilmek kaydıyla kabul edilebilir. İlk gönderim sürecinde bu durum belirtilmediği takdirde, makale onaylandıktan sonra dahi olsa bu bilgi dergi yönetimine ulaşırsa; makale reddedilir.
Makale yazarın kendi özgün çalışması olmalı, sadece entelektüel açıdan araştırmaya katkı sunanlar yazar olarak belirtilmelidir.
Araştırmada verilerin güncel olması beklenir. Verilerin toplanmasının üzerinden 3+ yıl geçmişse verilerin güncelliğini kaybettiğine karar verilir.
Metnin içeriği, bilimselliği ve diğer hususlara ilişkin sorumluluğu tamamen yazar/lara aittir. Yazar/lar, çalışmasını göndermekle bütün yayın ilkelerini kabul etmiş sayılır.
Makalenin içeriğinden, kaynakların ve alıntıların doğruluğundan yazar/lar sorumludur. Araştırmada istifade edilen bütün kaynaklar için eksiksiz ve doğru bir şekilde atıfta bulunulması gerekmektedir.
Metinde kullanılmış telif hakkı olan görsellerden yazar/lar sorumludur. Yazar/lar, veri toplama sürecinde etik ilkelere özen gösterdiklerinin kanıtlarını (başkalarının ölçek, anket, fotoğraf gibi belgelerinin kullanılması için kendilerinden izin alınması gibi) makale içinde sunmalıdır. Makalelerde araştırma ve yayın etiği ile fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğu belirtilmelidir. Araştırma insan ve hayvan denekler üzerinde gerçekleştirilmiş ise araştırmanın uluslararası bildiriler, kılavuzlar vb uygun gerçekleştirildiği bildirilmelidir.
Yayınlanma başvurusu yapılan makaleyle ilgili çıkar çatışması-çıkar ilişkisi olan kişiler editörlere bildirilmelidir. Çıkar çatışmasının nedeni editöre açıklanmalıdır.
Değerlendirme sürecinde yazar/lardan, editör, alan editörü ya da hakemler tarafından ham veriler talep edilebilir. Yazar/lar beklenen veri ve bilgileri hazırlama kabulüyle çalışmalarını göndermelidir. Yayımdan sonra 5 sene boyunca veriler muhafaza edilmelidir.
Yazar/lardan çalışmalarının Etik Kurul İzni’ne ihtiyaç olup olmadığını belirtmeleri beklenilmektedir. İhtiyaç olması halinde Etik Kurul İzin Belgesi sisteme yüklenmeli, makale içinde yöntem bölümünde tarih ve onay numaraları yer almalıdır.
Yazarların değerlendirme sürecindeki çalışmalarında bir hatayı fark etmesi durumunda, bilgi vermek, düzeltmek ya da geri çekmek için editörle iletişime geçmesi gerekir.
Makale, ilgili yasalara uygun olmalı ve herhangi bir kişi ya da kurumun güvenliğini tehdit etmemelidir. Çalışmayla ilgili izin gereken durumlarda, ilgili kişi ya da kurumlardan yazılı izin alınmış olmalıdır. Aksi halde doğacak maddi manevi bütün yasal sorumluluklar yazar/lara aittir.
Editörler Kurulu’nun Etik Sorumlulukları
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi’nde yayımlanan makalelerden Editörler Kurulu sorumludur. Kamu yararını düşünerek bağımsız karar vermeyi gerektiren bir sorumluluk olduğu bilinciyle hareket edilir. Editörlerin alacağı kararlar yayıncıdan ve diğer kişi/kurumlardan bağımsızdır. Editörler kurulu şu etik sorumlulukları taşır:
Yayın ilkeleri, hakemlik ve değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesini ve uygulanmasını sağlar.
Makale yayım sürecinde, yazar/ların telif haklarını korur, bilimsel/etik olmayan davranışlarla, benzerlikle ilgili önemleri alır.
Okuyucu, yazar ve hakemlerin bilgi alma taleplerine açıklık ve şeffaflık ilkesi ile aydınlatıcı bir şekilde zamanında cevapverir, değerlendirme sürecinde alınan kararları gerekçeleri ile taraflara bildirir.
Yazar/ların dergiye makale yükleme ve değerlendirme süreçlerini kolaylaştırmak ve derginin sürekli gelişimini sağlamak konusunda sorumluluk alır.
Derginin yazım kuralları ve ilkelerini, makale şablonunu yayımlar, paydaşlara rehberlik eder.
Makalelerin kayıtlarını, dergi ile ilişkili yazışmaları, kayıtları elektronik ortamda muhafaza eder.
Düşünce ve ifade özgürlüğünü destekler, değerlendirmesi yapılan makalelerde yazar/lara cevap hakkı tanır.
Makalelerle ilgili karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana/okuyucuya/araştırmacıya/uygulayıcılara katkısı, araştırma yönteminin geçerlik ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamına uygunluğunu göz önünde tutar.
Makalenin yansız değerlendirilmesi için editörler, hakemler ve yazar/lararasındaki çıkar çatışması ya da ilişkisi olup olmamasını göz önüne alır. Adil ve hakkaniyete uygun bir değerlendirme süreci sağlar. Değerlendirme sürecini, herhangi bir önyargı olmaksızın açıklık, şeffaflık, bilimsellik ve yansızlık ilkeleri doğrultusunda yürütür. Yazarların her türlü özelliklerinden bağımsız olarak sadece akademik, bilimsel ve toplumsal yarar ölçütlerine göre hareket eder.
Değerlendirilen çalışmalarda yer alan yayımlanmamış materyallerin, deneklere veya görsellere ilişkin verilerin, kişisel bilgi ve verilerin korunmasını sağlar.
Değerlendirme sürecini en kısa sürede, derginin değerlendirme standartlarına uygun olarak takip eder, aksamaların giderilmesini ve sonuçlanmasını sağlar.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi’nin makale değerlendirme sürecinde çift yönlü kör hakemlik süreci (yazar/ların hakemleri, hakemlerin yazar/ları bilmedikleri) işletilir. Hakemler şu etik sorumlulukları taşır:
Sadece uzmanlık alanı ile ilgili makalelerin değerlendirilmesi kabul edilmelidir.
Değerlendirmeler nesnel ve gizlilik içinde yapılmalıdır.
Değerlendirilen çalışmaların sadece nihai versiyonları yayımlandıktanyayınlandıktan sonra kullanılabilir.
Din, dil, ırk, cinsiyet, ticari kaygılar vb gözetmeksizin tarafsızca değerlendirme yapılmalıdır.
Makale değerlendirmesinin kabul edilmemesi durumunda gerekçesi editöre bildirilmelidir.
Değerlendirme süreci başlatılan bir makale, çok önemli bir gerekçe olmadıkça (sağlık problemi, çıkar çatışması vb.) süreçten çekilmemelidir.
Değerlendirmeler akademik görgü kuralları çerçevesinde, yapıcı ve nazik bir dille yapılmalı, kişisel yorumlara girilmemeli, hakaret ve düşmanlık içeren yorumlardan kaçınmalıdır.
Hakemlerin saldırgan ve/veya bilimsel olmayan yorumlarda bulundukları tespit edildiğinde, yorumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve düzeltmeleri için editörler kurulu tarafından kendileriyle iletişime geçilebilir.
Değerlendirmesi kabul edilen makale süresi içinde ve yukarıda belirtilen etik sorumluluklar çerçevesinde değerlendirilmelidir.
Okuyucu ile İlişkiler
Editörler bütün okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların bilgi, beceri ve tecrübe beklentilerini dikkate alır. Yayımlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel alan yazına katkı sağlamasına dikkat edilir. Çalışmaların okuyucu ile bir an evvel buluşabilmesini önemser.
Yayıncı ile İlişkiler
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi’nin yayıncısı olan Kalem Vakfı kâr amacı gütmeyen, kamu yararını gözeten bir kamu eğitim kuruluşudur.
KALEM UEIBD'demakale değerlendirme süreci derginin internet sitesi (www.kalemacademy.com) üzerinden yürütülür. Editörler kuruluna, yayın koordinasyon kuruluna ya da dergiye herhangi farklı bir yol ile gönderilen makaleler resmî müracaat olarak kabul edilmez.
Değerlendirme süreci tamamlanan makaleler, yayın programına göre izleyen sayılardayayımlanmak üzere yayın sırasına girer.
Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşılırsa
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi’nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda info@kalemacademy.com adresine e-posta yoluyla bildirilmesi gerekir.