Gönderilen makaleler ilk adımda yayın koordinasyon kurulu tarafından değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirme sürecinde, makalede şekil yönünden düzeltme yapılması gerekiyorsa, makale, yazarına gerekli düzeltme bilgileri ile beraber geri gönderilir. Şekil yönünden düzeltme yapılması makalenin kabul edildiği anlamını taşımaz. Şekil yönünden düzeltmeler yapıldıktan sonra, makale editörler kurulu tarafından içerik değerlendirmesine alınır.
KALEM'e ulaşan bilimsel araştırmalar editörler kurulu tarafından öncelikle şekil, yazım dili, kullanılan istatistiklerin yerindeliği ve doğruluğu, özgünlüğü, dergiye uygunluğu, yayın politikalarını karşılama açısından ön değerlendirmeye alınır. Aranan özelliklere sahip olmayan çalışmalar iade edilir.
Değerlendirme sürecine alınmaya uygun görülen makaleler ilgili alan editörüne yönlendirir. Alan editörü makaleyi içerik ve uygunluk açısından yapacağı ilk değerlendirmesinde gerekçelendirerek reddedebilir ya da değerlendirmesi için en az iki, en fazla üç hakeme isimsiz olarak gönderir. Hakemler, Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi'nin hakem havuzundan hakemlerin uzmanlık alanlarına göre seçilir.
Hakem değerlendirme sürecinde hakemler makaleyi; dergiye uygunluğu, konusu, özgünlüğü, içerik, yazı ve şekil unsurlarının niteliği, araştırma yöntemleri ve verilen doğru işlenmişliği, kaynakları ve kaynakça gösterimi, yazının alana katkısı açılarından değerlendirir. Hakem değerlendirme süreci için hakemlere 25 gün süre verilir. Hakemler makaleyi; reddedebilir, aynen kabul edebilir, küçük/büyük değişiklikler yapılması sonrası görmek şartıyla kabul edebilir.
Alan editörü hakemlerin raporlarını inceleyerek, makaleyi reddedebilir ya da sürecin devam etmesi için düzeltmeleri yapmak üzere yazara gönderebilir. Hakem ve alan editöründen gelen önerilerin 6 hafta içerisinde yazar/lar tarafından tamamlanarak yeniden siteye yüklenmesi zorunludur. Bu düzeltmelerden sonra makale hakemler ve alan editörü tarafından yeniden incelenerek değerlendirme raporu hazırlanır. Bu inceleme sonucunda hakemler makalenin uygunluğuna karar verebilecekleri gibi yeniden düzeltme de talep edebilirler. Yazar/lara en fazla 3 düzeltme hakkı verilir.
Makalenin gerekçesiz bir biçimde 6 hafta içinde gönderilmediği durumda makale değerlendirme süreci yayın koordinasyon kurulu tarafından sonlandırılır ve bu durumda yazar, kamu yararına vakıf olan yayıncı kurum Kalem Vakfı’nın banka hesabına hakem ödemesini göndermekle yükümlüdür. Makale için hakem ödemesi haricinde yapılan diğer ek masraflar (kaynakça kontrol birimi, teknik işlem, dizgi..) vakıf tarafından karşılanır.
Yazarlarla hakemler arasındaki iletişim yetkisi editörler kurulu ve yayın koordinasyon kurulundadır.
Yazar düzeltmeleri ve hakem görüşleri sonucunda alan editörü kararını gerekçelendirerek verir ve makaleyi editörler kuruluna gönderir. Hakemler ve alan editörü değerlendirmeleri doğrultusunda yayın kabulüne yönelik olumlu görüş bildirilen makaleler için son karar, editörler kurulu tarafından benzerlik denetim raporları sonuçlarına göre verilir.
Bu adımda yazarın Turnitin ve/ya iThenticate yazılımını kullanarak makalenin son hâli için aldığı benzerlik denetim raporunu e-posta yoluyla info@kalemacademy.com adresine ulaştırması gerekir. Benzerlik denetim raporu ışığında editörler kurulu makale hakkında nihai kararını verir. Rapor sonuçlarına göre makale yazara iade edilebilir ya da düzeltme istenebilir.