Doç. Dr. Fatih AYDIN, Prof. Dr. Ülkü Eser ÜNALDI
Coğrafya Öğretmen Adaylarının Sürdürülebilir Çevreye Yönelik Tutumları
Özet
|
Tam Metin
Bu araştırma, coğrafya öğretmen adaylarının sürdürülebilir çevreye ilişkin tutumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 2011-2012 öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği programında öğrenim gören 139 öğrenci katılmıştır. Tarama modelinin uygulandığı bu araştırmada, veri toplama aracı olarak “Sürdürülebilir Çevre Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Scheffe Testi kullanılmıştır. Araştırmada coğrafya öğretmen adaylarının sürdürülebilir çevreye ilişkin tutumlarının olumlu ve yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, çalışmaya katılan coğrafya öğretmen adaylarının sürdürülebilir çevreye yönelik tutumlarının cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Yrd. Doç. Dr. Levent YAYCI
d2 Dikkat Testinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Özet
|
Tam Metin
Brickenkamp (1981) tarafından geliştirilen ve zamana bağlı olarak, seçici dikkati ölçen d2 Dikkat Testi’nin 9-10 yaş öğrencileri için geçerlik güvenirlik çalışmasını yapmak ve dikkat problemlerinin en yoğun olarak tanılanmaya başladığı bu yaş grupları için kullanışlı bir ölçme aracının psikometrik özelliklerini istatistiki olarak belirlemek bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla İstanbul Kadıköy İlçesine bağlı beş ilköğretim okulundan toplam 124 öğrenciye araştırmacı tarafından bireysel olarak d2 Dikkat Testi uygulanmıştır. Geçerlik çalışmalarında, öğretmen görüşleri ile d2 Dikkat Testi sonuçları arasındaki ilişki, Şifre Alttesti ile d2 Dikkat Testi arasındaki ilişki ve WISC-R Zekâ Testi alttestleri ile d2 Dikkat Testi arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Güvenirlik çalışmaları için test-tekrar test yöntemi kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonunda d2 Dikkat Testi’nin psikometrik özelliklerinin kabul edilir düzeyde olduğu ve testin Türkiye’de yürütülecek araştırmalarda kullanılabileceği önerilmektedir.
Dr. Fatih Menderes BİLGİLİ, Ömer YAVUZ
Sistem Açısından Din Eğitimine Bir Bakış
Özet
|
Tam Metin
Din eğitimi çalışmaları, eğitilecek varlıktan bağımsız yapılamaz. Bu sebeple eğitimi hazırlayanlar ve verenler eğitilecek varlığın ait olduğu sistemleri çok iyi tanımalıdır. Aksi takdirde verilen eğitimle istenilen sonuca ulaşılamaz. Hatta zararları bile olabilir. Öte yandan insan, öğrenen bir sistemdir. Buradaki öğrenme teknikleri ve yöntemleri çağın bilimsel (ilmî) yapısı çerçevesinde olmalıdır. Bu bağlamda din eğitiminde verilen doğa ve Kur’an ayetlerini anlamak için kullanılacak yöntem çok önemlidir. Yanlış yöntemler bizleri yanlış uygulamalara götürür. Din eğitiminde verilen konuları anlamada kullandığımız yöntem de bir sistem olmalıdır. Yani doğa ve Kur’an gibi insan ürünü olmayan (kompleks) sistemleri anlamada kullanılacak yapının da bir sistem olması gerekir.
Yrd. Doç. Dr. Canan LAÇİN ŞİMŞEK, Yrd. Doç. Dr. Fatime BALKAN KIYICI, Yrd. Doç. Dr. Elif ATABEK YİĞİT
Müze Ziyaretinin Öğretmen Adaylarının Düşüncelerine Etkisinin İncelenmesi
Özet
|
Tam Metin
Bu çalışmada, İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği Programı 3. sınıf dersi olan Bilimin Doğası ve Bilim Tarihi dersini alan öğretmen adaylarının, bu derste öğrendikleri bilgilerden sonra gerçekleştirilen bir müze ziyaretinin, Türk-İslâm bilginleri ve bilime katkıları ile ilgili düşüncelerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 25 öğretmen adayından oluşan çalışma grubuyla beraber İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesine bir gezi düzenlenmiştir. Çalışmanın verileri gezi öncesi ve sonrasında açık uçlu soruların yer aldığı bir form aracılığı ile formu gönüllü olarak doldurmak isteyen öğretmen adaylarından elde edilmiştir. Veriler, içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda öğretmen adaylarının fikirlerine dayanarak müze ziyaretlerinin, öğrenilen bilgilerin pekişmesini, daha anlamlı hale gelmesini sağladığını, düşüncelerin değişiminde olumlu etkileri olduğunu ve ayrıca ziyaretin duyuşsal alana yönelik birtakım farklılıklar da yarattığını söylemek mümkündür.
Arş. Gör. Yasemin KATRANCI, Doç. Dr. Ahmet Şükrü ÖZDEMİR
RSA Şifrelemesi Yardımıyla Modüler Aritmetik Konusunun Pekiştirilmesi
Özet
|
Tam Metin
Kriptoloji kelimesi, köken olarak eski Yunancada yer alan “kryptos” ve “logos” kelimelerinden gelmektedir. Kryptos kelimesi “gizli”; logos ise “sebep-sonuç ilişkisi kurma, mantıksal çözümleme alanı” anlamı taşımaktadır. Günümüzde kriptoloji, elektronik, optik, bilgisayar bilimleri gibi birçok disiplini kullanan bir matematik bilimidir ve genelde sayılar teorisi üstüne kuruludur. Bu araştırmada, RSA şifreleme yöntemi kullanılarak, öğrencilerin modüler aritmetik konusunu pekiştirmeleri amaçlanmıştır. RSA şifrelemesi yöntemine göre hazırlanan etkinlikler Kocaeli ili Körfez İlçesi’ndeki bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 19 on birinci sınıf öğrencisiyle iki ders saati içerisinde çalışılmıştır. Etkinlik kâğıtlarından elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Günlük hayatta pek çok şifre ile karşılaşan öğrencilerin değişik bir yöntem öğrenmenin hazzını yaşadıkları gözlenmiş, modüler aritmetik konusunda zorlandıkları noktaları aştıkları, eksik oldukları noktaları tamamladıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Arş. Gör. Esra ALTINTAŞ, Doç. Dr. Ahmet Şükrü ÖZDEMİR, Araş. Gör. Abdülkadir KERPİÇ
The Effect of Teaching Based on the Purdue Model on Creative Thinking Skills of Students
Özet
|
Tam Metin
In this study we aimed to find out the effect of the activity related with the 7th grade mathematics subject “The Arithmetic of Conscious Consumer” for second phase primary students in Turkey by introducing Purdue 3-stage model which is used for gifted students’ education and to search whether this activity affects students’ creative thinking skills or not. In order to find out these effects, an experimental study has been carried out with 61 students from Capitol Primary School at Uskudar district in Istanbul. While ‘The Arithmetic of Conscious Consumer’ has been taught to 33 of 7
th grade experimental group students by using the activity which has been developed according to Purdue model, the same subject has been taught 28 of 7th grade control group students by using activities as stated in national education curriculum for the said subject. Before and after the study, “Creativity Scale (How Creative Are You?)” was given to the students in every groups. Data collected in line with the aims of the study were analyzed by using Kolmogorov-Smirnov test, independent groups t-test, dependent group t-test and Mann-Whitney U test and then results were shown in tables and interpreted. Research findings in view of the results showed that there was a significant difference in creativity test scores in favour of experimental group in creativity post-test average scores between control and experimental groups.